1940 års census för USA

Från DisWiki

Version från den 2 april 2012 kl. 16.46 av Phryxe (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

I dag den 2 april blir USAs federala census 1940 tillgänglig

Eftersom USA har 72 års sekretess och folkräkningen 1940 genomfördes per den 1 april så blir det i dag, den första arbetsdagen efter att sekretessperioden gått ut, som vi kan få ta del av bilderna från 1940 års amerikanska federala census. Men det är just bilderna, eftersom inte ens de leverantörer som ska tillhandahålla det amerikanska riksarkivet NARA:s bilder fått ta del av dem i förväg. I dag börjar alltså även ett gigantiskt indexeringsarbete för att göra register till bilderna – och de 132 miljoner personer som folkräkningen innehåller – så att det blir sökbart. Det kan ta upp till ett halvår innan ett fullständigt register finns.

Den goda nyheten är att 1940 års census är fritt tillgänglig – alltså helt gratis! - hos minst tre olika leverantörer. NARA:s version kommer på denna sajt http://1940census.archives.gov/ där företaget Archives.com har fått uppdraget tillhandahålla den. Den sajten öppnar officiellt kl 9.00 amerikansk östkusttid tid. Företaget Archives.com har slagit sig samman med FamilySearch och bolaget FindMyPast och gör gemensam sak om indexeringsarbetet (se här https://the1940census.com/ där du kan läsa mycket om 1940-talet för att få en tidsbild) huvudsakligen på ideell väg. Även företagen Ancestry.com och MyHeritage kommer att ha 1940 års census gratis, men som sagt kommer det även där att ta tid innan sökbara register till bilderna finns, även om de anställer registrerare.

Den största risken i dag är överbelastning på servrarna när tusentals släktforskare över världen ger sig till att bläddra. Nästa stora risk är frustration, dels för att det saknas sökbara register, dels för att det kanske inte finns bilder för alla delstater första dagen, dels för att man inte har en aning om var ens släktingar bodde 1940. Du måste veta delstat, county och stad eller by eftersom folkräkningen är helt geografiskt upplagd.

Det bästa hjälpmedlet för att hitta dina släktingar hittar du på Steve Morses hemsida, adress www.stevemorse.org, börja här http://stevemorse.org/census/intro.html och ta hjälp av vad du redan vet. Om du inte vill börja söka på måfå 1940 och bläddra i censusens nästan 4 miljoner bilder, så behöver du ta hjälp av tidigare kunskap om var de fanns eller söka fram den om du inte vet det.

Det finns gratis sökmöjligheter hos FamilySearch (https://www.familysearch.org/), betalabonnemang hos bl.a. Ancestry.com – men glöm inte att söka dina utvandrade släktingar i bouppteckningar efter släkten i Sverige. Det är särskilt viktigt om din emigrant är född de senare decennierna på 1800-talet och har föräldrar i Sverige som dog först en bit in på 1900-talet. Då finns stora möjligheter att få användbara ledtrådar i bouppteckningen, som du får vända dig till Riksarkivet för att få fram. Beställningsformulär hittar du här http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=17462

Du kan för att lära dig mer om forskning i amerikanska källor dra nytta av en artikel i Diskulogen 2006, de flesta länkarna i den gäller fortfarande och där finns exempel på hur folkräkningarna ser ut. Artikeln finns på sidorna 12-22 i Diskulogen nr 72, april 2006, tillgänglig här http://www.dis.se/diskulogen/disk/disk72.pdf#page=1

Andra bra hjälpmedel är Släktforskarförbundets handbok nr 1 om Emigrationsforskning samt Emigranten Populär och Sveriges dödbok 1901-2009 - allt köper du i Rötter-bokhandeln här http://shop.genealogi.se/shop/, ange att du är medlem i Föreningen DIS.

Happy hunting - Lycka till!

Av Eva Dahlberg

Länkar

New York City - Direct Me NYC 1940

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda